Aleris Ögon

Intraokulär lins

En intraokulär lins (IOL) implanteras i ögat för att förbättra synen. Det är en säker och effektiv metod som består av ett snabbt och smärtfritt ingrepp. Med rätt lins kan du minska behovet av glasögon eller kontaktlinser och uppleva en bättre livskvalitet – livet ut.

Vad är intraokulär lins?

En intraokulär lins är en konstgjord lins som placeras i ögat för att ersätta den grumliga linsen vid grå starr eller för att korrigera synfel. Den består av biokompatibla material som akryl eller silikon och är permanent, vilket betyder att den håller livet ut och inte behöver bytas. Det finns olika typer av intraokulära linser, som väljs ut baserat på patientens individuella behov.

Olika typer

  • Monofokala: Ger skarp syn på endast ett avstånd, nära eller långt bort. För att se på andra avstånd kan glasögon behövas.
  • Multifokala: Möjliggör skarp syn på flera avstånd och kan minska eller helt eliminera behovet av glasögon.
  • Toriska: Korrigerar astigmatism och kan kombineras med andra typer av linser.
  • EDOF-linser (Extended Depth of Focus): Ger ett större skärpedjup för att förbättra synen på både mellanavstånd och långt avstånd.

När används det?

Intraokulär lins förekommer främst som en behandlingsmetod i samband med redan existerande tillstånd som påverkar ögonen och synen:

Hur går operationen till?

Implantation av en intraokulär lins utförs med hjälp av en RLE-operation, som är ett kort och smärtfritt ingrepp. Du får lokalbedövning i ögonen och kan även få lugnande medel om du känner dig orolig. Under ingreppet avlägsnas den naturliga linsen med hjälp av ett litet snitt och ultraljud som bryter ner linsen innan den tas bort. Den nya linsen implanteras sedan genom samma snitt. Operationen tar vanligtvis 15–30 minuter per öga och patienten kan oftast gå hem samma dag.

Vad kan jag förvänta mig efter operationen?

Efter operationen kan synen förbättras märkbart redan inom några dagar, men full återhämtning kan ta upp till några veckor. Tiden efter ingreppet är det därför viktigt att följa läkarnas råd, använda ögondroppar enligt anvisningar och undvika aktiviteter som kan belasta ögat, som tunga lyft eller simning.

De flesta patienter upplever en betydande förbättring av sin syn och livskvalitet efter operationen, men vissa kan fortsatt behöva glasögon för vissa aktiviteter, beroende på vilken typ av intraokulär lins som valts.

  • Förbättrad synskärpa och skärpa
  • Minskat behov av glasögon eller kontaktlinser
  • Permanent lösning som inte kräver utbyte
  • Beprövad och säker procedur med hög framgångsgrad

Risker och komplikationer

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker, även om de är ovanliga i samband med insättning av intraokulär lins. Din ögonläkare går igenom riskerna och säkerställer att du får rätt information före och efter operationen. Eventuella komplikationer omfattar:

  • Infektion
  • Ökat tryck i ögat (glaukom)
  • Näthinneavlossning
  • Grumling av den bakre kapseln (efterstarr)

Vanliga frågor

Kan jag byta lins i ögat flera gånger?

I de flesta fall är den intraokulära linsen en permanent lösning och behöver inte bytas ut. Om en ny lins av någon anledning skulle behövas, till exempel vid ändrade synbehov eller komplikationer, kan det vara möjligt att utföra en ny operation. Detta är dock ovanligt och bör alltid diskuteras noggrant med en ögonspecialist.

Vilken lins är bäst vid grå starr?

Valet av intraokulär lins beror på dina individuella synbehov och livsstil. Monofokala är det vanligaste valet och ger skarp syn på ett avstånd. Multifokala eller EDOF-linser kan vara ett bra alternativ om du vill minska behovet av glasögon för olika avstånd. Vid astigmatism rekommenderas istället toriska. Våra ögonläkare hjälper dig att välja den bästa lösningen för dig.

Kan synen försämras efter linsbyte?

Efter en linsoperation är det möjligt att uppleva vissa förändringar i synen över tid, men det är sällan på grund av linsen själv. En vanlig orsak är grumling av den bakre kapseln, vilket kan åtgärdas med en snabb och smärtfri laserbehandling. I sällsynta fall kan synförsämring bero på andra ögonsjukdomar, som näthinneproblem eller glaukom.