Skip to Content

Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög.
De vanligaste typerna av diabetes är diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera. Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera lite insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov.
 
Oavsett diabetestyp är det främsta målet med behandlingen att försöka upprätthålla en så normal blodsockernivå som möjligt.
 

Symptom vid diabetes typ 2

För diabetes typ 2 kommer ofta symptomen långsamt och de varierar i svårighetsgrad. Några exempel är
  • Trötthet
  • Ofta kissnödig och törstig
  • Klåda i underlivet
  • Dimsyn
Ibland ger det inte några symptom alls, vilket då gör att sjukdomen blir väldigt svår att upptäcka. Har du misstänkt diabetes kontakta i första hand din närmaste vårdcentral.  
 

Välkommen till våra diabetesmottagningar

På vissa diabetesmottagningar inom Aleris Specialistvård behandlar vi patienter med typ 1-diabetes (barn- och ungdomsdiabetes). Har du typ 2-diabetes (åldersdiabetes) kan du komma till oss efter remiss från primärvården. 
Betalar du vården privat eller har en privat sjukförsäkring kan du besöka våra särskilda diabetesmottagningar utan remiss. Se din närmaste mottagning för hur du går tillväga.
 

Behandling vid diabetes typ 2

Om du har diabetes typ 2 så är de första stegen i en diabetesbehandling att förändra till en hälsosammare livsstil. Ibland kan endast detta räcka. Du kan själv påverka sjukdomen genom god kost, motion samt rökstopp. Men ibland krävs även annan behandling.

Kostråd för dig med diabetes

Som diabetiker är det viktigt att du väljer mat som ger dig ett stabilt blodsocker. Exempelvis mat med långsamma kolhydrater. Det för att må bra, undvika viktuppgång och för att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Fråga våra diabetessköterskor om tips.

Diabetesförbundet hittar du mer information om diabetessjukdomen, till exempel tips om kost och motion och vad du själv kan göra för att sköta sjukdomen.
 
Välkommen att kontakta oss.


Fredrik Cederblad

Fredrik Cederblad

Specialistläkare inom barnmedicin och barnallergier

Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Anna-Carolina Wipprecht

Fysioterapibiträde

Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Agata Bohlin

Agata Bohlin

Specialist i hudsjukdomar

Aleris Specialistvård Arkivgatan

Akrem Rezvanpour

Allmänläkare

Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Andreas Runge

Andreas Runge

Ortoped

Aleris Specialistvård Arkivgatan

Anette Klintsten

Distriktssköterska

Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Back to top