Aleris Sömnapné

Vanliga frågor

Obstruktiv sömnapné

Vad är obstruktiv sömnapné?

Obstruktiv sömnapné (OSA) innebär korta upprepade andningsuppehåll under sömn, som orsakas av att den mjuka vävnaden i svalget faller in i luftvägen och helt eller delvis hindrar luftflödet. Andningsuppehållet bryts alltid av kroppens andningsreflex och man vaknar, uppvaknandet är kort och man minns det oftast inte.  

Varför får man obstruktiv sömnapné?

Under sömn slappnar alla muskler av, vilket leder till att utrymmet i svalg, näs- och munhåla minskar. För de flesta påverkar detta inte andningen men för en del människor blir det så trångt i svalget att luften får svårt att passera och det orsakar andningsuppehåll.

Det finns faktorer som ytterligare kan bidra till att det blir trångt i svalg, näs- och munhåla, exempelvis stor tunga, stora halsmandlar, överbett, övervikt, intag av starka smärtstillande eller lugnande läkemedel, alkoholkonsumtion och rökning.  

Hur vet man om man har obstruktiv sömnapné?

För att få reda på om man har obstruktiv sömnapné måste man göra en sömnapnéutredning. Man sover med en utrustning för nattlig andningsregistrering som registrerar andning, syresättning i blodet, puls och kroppsposition. Resultaten analyseras sedan och kommer visa om det finns tecken på obstruktiv sömnapné eller inte.  

Är obstruktiv sömnapné farligt?

Obehandlad obstruktiv sömnapné kan för vissa öka risken för andra sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes. Obehandlad obstruktiv sömnapné som orsakar dagsömnighet ger dessutom en kraftigt förhöjd olycksfallsrisk vid framförande av fordon.  

Kan man dö av obstruktiv sömnapné?

Nej, man kan inte dö av obstruktiv sömnapné under sömn, men obehandlad sömnapné kan innebära en ökad risk för vissa individer att drabbas av andra sjukdomar tex hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och diabetes.  

Behandlas alltid obstruktiv sömnapné?

Behandling rekommenderas oftast om du samtidigt upplever symtom som är kopplade till obstruktiv sömnapné. Ibland kan det vara tillräckligt att ändra sina levnadsvanor och sin sovposition och i vissa fall behöver obstruktiv sömnapné inte behandlas alls.  

Varför känner jag mig inte piggare trots behandling?

Symtom som du upplever och som är orsakade av din obstruktiva sömnapné, till exempel trötthet, brukar minska i takt med att sömnkvaliteten förbättras under förutsättning att du använder din behandling enligt behandlingsrekommendationen.

Om du använder behandlingen enligt rekommendationerna och har normaliserade andningsuppehåll så beror dina symtom, som till exempel trötthet, troligen på annat än din obstruktiva sömnapné.

Utredning

Hur får jag tid för utredning?

När vi har mottagit din remiss får du vanligen en kallelse inom några dagar.  

Hur hämtar jag min utrustning?

Du kommer få instruktioner om detta i din kallelse.

När och var ska utrustningen återlämnas?

Återlämning sker i receptionen hos Aleris Sömnapné nästkommande helgfri vardag. Det är viktigt att den återlämnas i tid då den är bokad till en annan patient.  

Hur stor är utrustningen?

Utrustningen är packeterad i ett emballage som är cirka:

Bredd: 30 cm

Djup: 30 cm

Höjd: 10 cm  

Jag är sjuk, kan jag göra utredningen ändå?

Nej, för att vi ska få ett så tillförlitligt svar som möjligt önskar vi att du bokar om din tid om du har blivit sjuk.

Hur gör jag om jag saknar mobilt bank-id?

Då är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med din bokning. 

När får jag svar på min utredning?

Om din utredning visar tecken på obstruktiv sömnapné kommer du få en kallelse för behandlingsdiskussion med läkare, vanligen inom fem veckor.

Om din utredning inte visar några tecken på obstruktiv sömnapné skickas svaret till din remittent, vanligen inom en vecka.

Du kan själv ta del av resultatet via din journal i 1177.  

Jag har knappt sovit med utrustningen, kan jag behålla den en extra natt?

Nej tyvärr inte. Utrustningen är bokad till en ny patient och måste därför återlämnas enligt instruktionerna.

Kan någon annan hämta min utrustning?

Ja, i vår reception kan ett ombud hämta. Ombudet måste kunna legitimera sig själv samt uppvisa din legitimation.

För hämtning i utlämningsbox se instruktion här: https://www.iboxen.se/faq/