Skip to Content

Sömnapné – utredning och behandling

Privat – Försäkring – Remiss

Vi förstår att sömnapné kan påverka din livskvalitet och här på Aleris Sömnapné är vi dedikerade att hjälpa dig genom hela din sömnresa. Oavsett hur dina problem ser ut finns vi här för att att ge dig rätt verktyg för en mer avslappnad och hälsosam natt.

Vad är sömnapné?

Sömnapné är en vanlig men ofta förbisedd sjukdom där korta, upprepade andningsuppehåll inträffar under sömnen. Många är inte medvetna om att de kan få hjälp, och detta kan påverka både den egna livskvaliteten och eventuell partners välbefinnande.
Obehandlad sömnapné kan leda till problem som nedsatt koncentration, huvudvärk och långsiktiga påverkningar på hjärta och blodkärl.

Utredning av sömnapné 

Vi erbjuder en bekväm och effektiv utredning av sömnapné direkt i ditt hem. Du lånar vår dosa, Alice NightOne, som registrerar dina sömnmönster, andning, snarkning, syresättning av blodet och kroppsposition under natten. Dosan hämtas oss på Aleris Sömnapné Sabbatsbergs sjukhus.

Utredningsprocess

  • Hämta ut dosan: Du hämtar oss på Aleris Sömnapné Sabbatsbergs sjukhus.
    Registrering under natten: Dosan registrerar relevanta parametrar.
  • Återlämning av dosan: Lämna tillbaka dosan nästföljande helgfri vardag klockan 7–9 hos oss på Aleris Sömnapné Sabbatsbergs sjukhus. Du får ett kvitto på att du lämnat in dosan. 
  • Analys och diagnos: Resultaten analyseras av vårt sömnteam. Vid normalsvar skickar vi svaret till remittenten inom en vecka och sedan får du som patient svaret från din remittent. Om det visar sig att du har obstruktiv sömnapné får du svar hos våra läkare efter cirka fyra veckor.
  • Provsvar och behandling: Beroende på resultaten får du antingen råd om fortsatt vård från din husläkare eller kallas in för klinisk bedömning och behandlingsdiskussion hos oss.

Väntetiderna för sömnapnéutredningar kan variera, men om du önskar snabb hjälp, oavsett var du bor i Sverige, kan du boka en privat utredning direkt hos oss. Vi förstår att din sömn är viktig, och vi finns här för dig som inte kan vänta.

Beställ privat sömnapnéutredning

Behandling av sömnapné

Om diagnosen visar obstruktiv sömnapné erbjuder vi behandlingsalternativ för att förbättra din sömnkvalitet. En vanlig metod är användning av CPAP-maskinen som blåser in en luftström i halsen via en mask för att hålla andningsvägarna öppna.
Vid lindrig till måttlig sömnapné kan även en apnébettskena vara ett effektivt alternativ. Skenan tillverkas av en certifierad tandläkare. Den håller underkäken i ett framskjutet läge för att öka utrymmet i svalget så att luften lättare kan passera.

Telefon

Har du frågor? Ring oss för att boka en tid då vi ringer upp dig. Våra telefontider är måndag–fredag kl. 8.00–15.45.

Ring 08-128 693 00

Våra e-tjänster

Du som redan är patient hos oss kan sköta dina ärenden online:

  • Boka om eller boka av.
  • Intyg till Transportstyrelsen.
  • Beställa journalkopior.
  • Registrera din CPAP-maskin.
Logga in
Back to top