Aleris Sömnapné
Obstruktiv sömnapné – behandling och instruktioner
Privat – Försäkring – Remiss
&width=188&height=282&quality=70)
Visar utredningen att du har obstruktiv sömnapné, som behöver behandlas sker val av behandling i dialog med dig, där vi tillsammans kommer fram till en behandling anpassad efter dina behov och förutsättningar
Behandling av obstruktiv sömnapné
Det vanligaste är behandling med PAP-maskin (positive airway pressure) eller apnébettskena. Vald behandlingsmetod kombineras även med råd om lämpliga livsstilsförändringar.
Målsättningen med behandlingen, oavsett behandlingsval, är att normalisera eller minska andningsuppehållen för att få en förbättrad och hälsosammare sömnkvalitet.
- PAP innebär att man har en maskin som via en slang och en mask blåser luft med ett tryck som hjälper till att öppna och hålla luftvägen öppen.
- Apnébettskena är en individuellt tillverkad skena som används under sömn och hjälper till att dra fram underkäken så att utrymmet i svalget ökar och luften lättare kan passera.
Bra att känna till
En PAP-maskin eller apnébettskena botar inte din sömnapné utan behandlar dina andningsuppehåll de sovtillfällen som den används. Sovtillfällen som du avstår från att använda din behandling kommer du därför att ha andningsuppehåll.
Behandlingsrekommendation
För att du ska få en kontinuerlig och god effekt av behandlingen är rekommendationen att helst använda behandlingen varje natt och hela natten men minst fem nätter per vecka och minst fyra timmar per natt. Ju mer du använder din behandling desto bättre effekt får du.
Symtom som orsakas av obstruktiv sömnapné, till exempel trötthet, minskar ofta i takt med att sömkvaliteten förbättras, vilket sker succesivt när behandlingen används enligt behandlingsrekommendationen. Vid kvarstående trötthet trots en bra behandling orsakas tröttheten troligen av något annat än den obstruktiva sömnapnén.
Vad kan jag göra själv för att minska mina andningsuppehåll?
Genom att ändra vissa av dina levnadsvanor kan du själv minska dina andningsuppehåll.
- Du som har övervikt kan försöka gå ner i vikt då det vanligen minskar andningsuppehållen.
- Undvik rökning. Rökning ger slemhinnesvullnad som kan göra att utrymmet i luftvägen minskar.
- Undvik alkohol, starka smärtstillande och lugnande läkemedel eftersom det kan ge längre och flera andningsuppehåll.
- Undvik ryggläge. Att sova på sidan minskar trycket på luftvägen och därmed kan andningsuppehållen minskas.
- Behandla eventuell nästäppa.
- Se till att ha goda förutsättningar för din sömn. På 1177.se under Sömnsvårigheter, avsnitt ”Vad kan jag göra själv", ges allmänna råd till dig som vill sova bättre.