Aleris Sömnapné

Obstruktiv sömnapné – utredning

Privat – Försäkring – Remiss

Obstruktiv sömnapné kan påverka din hälsa och livskvalitet, vi finns här för att hjälpa dig.  

Vad är obstruktiv sömnapné och varför får man det?

Obstruktiv sömnapné är vanligt och innebär korta, upprepade andningsuppehåll (apnéer) under sömn. När man sover slappnar alla kroppens muskler av – även de i munhålan och svalget, som normalt hjälper till att hålla den övre luftvägen öppen. Denna avslappning minskar utrymmet i luftvägen. För de flesta påverkar det inte andningen, men hos vissa blir det så trångt att luften helt eller delvis hindras från att passera, vilket kan orsaka snarkning och andningsuppehåll.

Det finns flera faktorer som ytterligare kan bidra till att luftvägen blir trängre och därmed öka risken för obstruktiv sömnapné. Exempel på sådana faktorer är stor tunga, förstorade halsmandlar, näspolyper, överbett, övervikt, användning av lugnande eller starka smärtstillande läkemedel, alkoholkonsumtion samt rökning.

Andningsuppehållen bryts alltid av kroppens andningsreflex, vilket gör att man vaknar till. Dessa uppvaknanden är oftast så korta att man inte minns dem.

Det är vanligt att man själv inte är medveten om att man har andningsuppehåll, det är ofta någon man sover med som uppmärksammar det.

Vissa har symtom orsakade av obstruktiv sömnapné och en del upplever även en försämrad livskvalitet medan andra är helt symtomfria.

Vanliga symtom kan vara:

  • nattliga uppvaknanden
  • behov av att kissa flera gånger nattetid
  • dagsömnighet
  • försämrad koncentrationsförmåga
  • irritabilitet.

Obehandlad obstruktiv sömnapné med upprepade andningsuppehåll och uppvaknanden kan hos vissa medföra en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes. 

Det kan även kan även leda till negativa hälsoeffekter och en minskad djupsömn, vilket hos många orsakar dagsömnighet och en påverkad livskvalitet.

Utredning av obstruktiv sömnapné

För att utreda om du har obstruktiv sömnapné behöver du göra en nattlig andningsregistering (NAR). Denna gör du hemma genom att sova med en utrustning som du lånar av oss. Utrustningen består av olika delar för registrering av andning, syresättning i blodet, puls och kroppsposition.

Utredningsprocessen för dig med remiss

  1. Kallelse skickas till dig med tid reserverad för upphämtning av utrustning för nattlig andningsregistrering (NAR). 
  2. Hämta den reserverade utrustningen.
  3. Sov med utrusningen.
  4. Återlämna utrustningen: Vanligen ska utrustningen återlämnas nästföljande helgfri vardag. Anledningen till detta är att utrustningen du fått låna är bokad till en ny patient. Det är viktigt att du följer de instruktioner om återlämning som du givits så att det skapas en kvittens på att utrustningen är återlämnad.
  5. Analys och undersökningssvar: Den nattliga andningsregisteringen analyseras och din remiss besvaras normalt inom två veckor. 
  6. Behandlingsdiskussion: Om din registrering visar tecken på obstruktiv sömnapné kommer du erbjudas en behandlingsdiskussion antingen via fysiskt besök eller digitalt via video/telefon, vanligen inom fyra veckor. Vid detta samtal får du information om resultatet av utredningen och vid behov rekommenderas du en lämplig behandling.

    Om din registrering inte visar tecken på obstruktiv sömnapné skickas svaret till läkaren som remitterat dig och ni får tillsammans komma överens om hur ni eventuellt går vidare.  

Köp utredning privat utan remiss

Väntetiderna för utredningar av obstruktiv sömnapné varierar i landet och vi förstår att man inte alltid vill vänta. Saknar du remiss och önskar komma igång med din utredning är du varmt välkommen att beställa en utredning privat hos oss som du bekostar själv, oavsett var i Sverige du bor.