Aleris ortoped: Nya sporter ger nya skador

För många sportlovsfirare stundar härliga äventyr i pister och skidbackar. För en del kan lovet tyvärr sluta i sjukvården. Aleris ortoped Erkki Venäläinen har märkt av en förändring i skadebilden med yngre åkare som ägnar sig åt sporter med större risker. Han ger samtidigt sina bästa tips så du undviker att skada dig i skidbacken.

erkki venälinen

Erkki Venäläinen, ortoped på Aleris Specialistvård Sabbatsberg, har en lång erfarenhet av att behandla idrottskador och han har märkt av en förändring i skadebilden bland skidåkarna de senaste åren. Idag är det fler yngre som ägnar sig åt sporter som triggar mer risktagande beteenden, vilket ger nya typer av skador. 

-Vi har sett en förändring i skadepanoramat med barn och ungdomar som är mer äventyrslystna och utövar risksporter där man ägnar sig åt hopp och tricks. Det är lite färre brutna handleder och mer olika typer av krosskador i knäleder, urvridna axlar och kotkompressioner i ländryggen. Den här tendensen ser man tydligt på akutmottagningar nära skidorter som Åre och Sälen, säger Erkki Venäläinen.  

När det går snett i backen kan det därför ge mer dramatiska konsekvenser, enligt Erkki.

-I stället för korsbandskada kan det bli multiligamentskador, vilket betyder att flera ledband går av. Det kan uppstå kompressioner av ledytorna med mera. Och ledyteskadorna, dvs ledbrosket, är svåra att behandla, säger han.

Detta medför i sin tur att rehabiliteringen kan ta längre tid och vissa patienter kan även få bestående skador för livet om det vill sig illa. Men det finns flera sätt att minimera olycksrisken och undvika skador. En bra grundregel är att alltid vara väl förberedd, understryker Erkki Venäläinen och ger sina sex bästa tips så att du ska slippa byta skidbacken mot sjukvården.

Erkkis sex bästa tips för att undvika skador i skidbacken:

-Bra och hel utrustning och godkänd hjälm.
-Väl förberedd tekniskt.
-Bra fysisk trim, träna upp bra styrka i benen.
-Anpassa skidåkning efter förmåga, öka svårighetsgraden successivt.
-Undvik alkohol i skidbacken.
-Om några pister är stängda så finns det en anledning till det. Respektera!

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Henrik Kennedy, kommunikationschef Aleris, +46 706 82 71 23

Till toppen av sidan