Aleris fysioterapeuter ger råd till landets fotbollsspelare

I samarbete med Svenska Fotbollförbundet och Folksam har Aleris startat den idrottsmedicinska rådgivningstjänsten ”Spelklar”, som riktar sig till alla licensierade fotbollsspelare.

Med nära en halv miljon registrerade utövare är fotboll den största idrotten i Sverige. Svenska Fotbollförbundet har under lång tid arbetat för att förebygga skador bland spelarna och nu har man i samarbete med Folksam och Aleris tagit fram telefonrådgivningstjänsten "Spelklar", som omfattar alla registrerade fotbollsspelare i Sverige, utom dem som spelar på elitnivå.

Till Spelklar kan spelare, anhöriga och ledare kostnadsfritt ringa för att få rådgivning av legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter hos Aleris, alla med specialkunskap om fotbollsrelaterade besvär.

Aleris fysioterapeuter ska både hjälpa till att förebygga skador och ge råd om hur den som blivit skadad kan göra för att bli bra igen. Det kan handla om balans- och styrkeövningar som stärker särskilt utsatta muskler och leder och tips på uppvärmnings- och stretchningsövningar. All rådgivning dokumenteras i spelarens patientjournal. Om Aleris fysioterapeuter bedömer att spelaren är i behov av medicinsk vård hänvisas spelaren vidare till rätt vårdinstans.

- Förutom att vi vill ge spelarna de bästa förutsättningarna att hålla sig skadefria och ha så kul som möjligt på planen ser vi också Spelklar som ett sätt att öka kunskapen om den egna kroppen och hur man tränar rätt och sunt. Man ska inte heller glömma att vi avlastar primärvården på samma sätt som de telefonrådgivningstjänster som redan finns, säger Per Olov Persson, affärsområdeschef för Aleris Rehab som ansvarar för Spelklar inom Aleris.

- Vårt mål med Spelklar har varit att stärka det förebyggande arbetet så att bredd- och ungdomsspelarna istället för att få hjälp av spelaförsäkringen när de väl är skadade får hjälp att inte bli skadade eller undviker att förvärra problem. På så sätt kan ungdomarna utvecklas mer och äldre spelare kan hålla på med fotboll längre, säger Lasse Eriksson, projektledare för lagförsäkringen hos Svenska Fotbollförbundet.

De idrottsrelaterade skadorna i beräknas vara minst 100 000 stycken per år i Sverige. Bland fotbollsspelare sker skadorna oftast i knä, fotled, höft och lår.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Lasse Eriksson, projektledare för lagförsäkringen, Svenska Fotbollförbundet, 070 – 756 16 70
Harriet Kullberg, projektledare Spelklar, Folksam, 070-314 34 25
Henrik Kennedy, kommunikationschef Aleris, 070-682 71 23

Till toppen av sidan