Antikroppstester covid-19

Tror du att du genomgått covid-19 och vill testa om du har antikroppar?
Testet mäter mängden antikroppar mot sars-CoV-2 i blodet efter genomgången covid-19 infektion. För att kunna ta provet måste du ha varit frisk i minst 48 timmar, och det ska ha gått minst tre veckor sedan du först insjuknade.
Hos oss på Aleris kan du nu göra ett test på följande orter:
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Umeå
Kostnaden per prov är 890 kronor. Du betalar med kort när du anmäler dig i receptionen.
Samlar in information om symtom
Alla som gör testet kommer även att få svara på frågor om symtom, detta för att vi ska kunna bidra med anonymiserade data till myndigheter och forskare. Vårt viktigast mål med att erbjuda det här testet till allmänheten, är att bidra med viktig kunskap och beslutsunderlag till den nationella coronastrategin.
Hög tillförlitlighet
De tester som vi erbjuder tillsammans med vår kvalitetsackrediterade laboratoriepartner, är av samma typ som det test som nu används inom den offentliga vården i Sverige. Testet har 99,6 procents specificitet (tillförlitlighet) och i det närmaste 100 procents sensitivitet (känslighet) förutsatt att det gått minst tre veckor sedan symtomdebut. Testet är ett så kallat plattformstest, där vi använder venblod. Detta skiljer sig avsevärt i tillförlitlighet mot de snabbtester med stick i fingret, som funnits på marknaden sedan en tid.
Immunitet
Folkhälsomyndigheten anser det nu klarlagt att du får immunitet efter genomgången covid-19, vilket innebär att du har ett skydd mot viruset om du testar positivt för antikroppar. Det innebär att du som testar positivt i alla fall känna dig tryggare själv, men det är självklart viktigt att fortsätta tvätta händerna och att stanna hemma och du är sjuk. Det är viktigt att förstå att immunitet inte alltid är 0 eller 100%. Enligt Folkhälsomyndigheten bör skyddet vara i upp emot ett år, men att den kan börja avta efter ett tag. Eftersom ny kunskap hela tiden tillkommer, hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens senaste råd kring immunitet.
Läs mer: Chefsläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen kring antikropps-tester