Skip to Content

Vilo-EKG

Med hjälp av EKG, elektrokardiogram, kan man mäta hjärtats elektriska aktivitet. Undersökningen ger en kurva som bland annat visar hjärtats rytm, impulsutbredning samt eventuella skador på hjärtmuskeln, till exempel hjärtförstoring eller hjärtinfarkt.

Vilo-EKG görs om man vill mäta hjärtats elektriska aktivitet när det befinner sig i vila. Undersökningen brukar ofta ingå i vanliga hälsokontroller.

Om vilo-EKG

Före
Det behövs inga särskilda förberedelser, men det är bra om du inte smörjer in dig med hudkräm morgonen innan undersökningen eftersom den gör att det blir svårare att fästa elektroderna på kroppen.

Under
Undersökningen går till så att tio elektroder, som ser ut som små plattor, placeras på bröstkorgen, vardera handled och vristerna när du ligger ner. Elektroderna fångar upp och registrerar hjärtats elektriska aktivitet.

Elektroderna kopplas sedan till en EKG-apparat och undersökningsresultatet skrivs ut på papper. Det är viktigt att man ligger så stilla och avslappnat som möjligt för att registreringen ska bli så bra som möjligt.

Undersökningen tar cirka 10 minuter.

Efter
Resultatet av ditt vilo-EKG tolkas av en läkare. Svaret skickas till din undersökande läkare.

 Back to top