Skip to Content

Diabeteskontroll

Diabetessjukdom kan skapa förändringar i näthinnan, så kallad diabetesretinopati, och försämra synen. Diabetespatienter behöver regelbundet kontrollera ögonen även om synen är bra, så att behandling kan sättas in snabbt om det behövs.

Vad är en diabeteskontroll?

Vid kontrollerna fotograferas ditt ögas bakre del, där näthinnan sitter, med en särskild ögonbottenkamera. För att fotografierna ska bli bra får du först ögondroppar som förstorar pupillerna.


Hur går en eventuell behandling till?

Om vi finner diabetesrelaterade förändringar i ditt öga kan de behandlas med sprutor, laser eller operation. Vilken behandling som sätts in beror på hur förändringen i ditt öga ser ut.

 

Finns det risker?

En diabeteskontroll medför inga risker. Ett ingrepp däremot innebär alltid en viss risk, men utan behandling finns det risk att du förlorar synen. Laserbehandling kan göra ögonen känsligare för ljus. Ögonläkarna på Aleris ögonmottagningar har stor erfarenhet av undersökningar och behandling av diabetesretinopati. 


Vilken effekt kan jag vänta mig?

Effekten av att du går på regelbundna kontroller är att förändringar kommer att upptäckas snabbare och därmed kan en eventuell behandling sättas in innan din syn försämras.


Vad kostar det?

Våra ögonmottagningar är öppna både för dig med och utan remiss. Du betalar samma patientavgift som för offentlig sjukvård och självklart gäller högkostnadskort.

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-06-20

Ansvarig:
Ida Ankar, ida.ankar@aleris.se, Affärsområdeschef
Granskare:
Alexandra Jörgren, ögonläkare

Skicka aldrig personuppgifter över e-post.
Vi kan tyvärr inte svara dig då.

Back to top