Skip to Content

Preventivmedelsrådgivning

Rådgivning om vilket preventivmedel som passar dig och din livssituation bäst.

Tillsammans i diskuterar tillsammans fram vilket preventivmedel som passar dig och din livssituation bäst. Barnmorskan kan skriva ut recept på preventivmedel och hjälpa dig med insättning och uttag av p-stav eller spiral.

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Preventivmedel med hormoner

P-piller, p-ring och p-plåster är preventivmedel som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossningen förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom. 

P-piller, p-ring och p-plåster ska inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. 

Minipiller och mellanpiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som innehåller hormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del preventivmedel som bara innehåller gestagen gör också att det inte blir någon ägglossning.

Preventivmedel utan hormoner

En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva.

Andra metoder som inte innehåller några hormoner är kondom, pessar och femidom. De gör att spermierna hindras från att ta sig in i livmodern och kallas därför ibland för barriärmetoder.

Avbrutet samlag och så kallade säkra perioder är också metoder utan hormoner. Även amning kan räknas som en sådan metod, även om den bara är aktuell under en kort period. Men eftersom dessa metoder är så pass osäkra brukar de inte rekommenderas.

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli  eller göra någon gravid genom samlag.Johanna Andersson

Specialist i gynekologi

Aleris Försäkringsmottagning Sabbatsberg

Jozséf Barabás

Specialist i obstetrik och gynekologi

Aleris Specialistvård Axesshuset

Michos Constantinos

Specialist i gynekologi

Aleris Försäkringsmottagning Sabbatsberg


Back to top