Skip to Content

Torra ögon

För att må bra och ge en god syn behöver ögat täckas av den skyddande yta som kallas tårfilm. När den inte fungerar som den ska kan olika besvär uppstå, där torra ögon drabbar 10-15 % av Sveriges befolkning.

Vad är Torra ögon?

Ögat behöver alltid täckas av den skyddande yta som kallas tårfilmen. Tårfilmen är ett sofistikerat system som innefattar ögats tårkörtlar. När den inte fungerar som den ska kan besvär som torrhetskänsla, gruskänsla, smärta, klåda, rinnande ögon, röda ögon och trötta ögon uppstå. Torra ögon kan vara relaterat till ålder, läkemedelsbiverkningar, olika sjukdomar, livsstilsförhållanden och förhållanden i själva ögat.


Hur går behandlingen till?

Det finns olika sätt att behandla torra ögon. En allt vanligare metod är Lipiflowbehandling där ögonlocket värms och masseras för att avlägsna hinder i de Meibomska körtlarna (tårkörtlarna) och därmed förbättra deras funktion. Behandlingen går snabbt, gör inte ont och ger ofta mycket goda resultat. Det finns även andra behandlingar för torra ögon och våra ögonexperter utreder vad som är rätt för varje enskild patient.


Vilken effekt kan jag vänta mig?

Lipiflowbehanding är en mycket väldokumenterad och effektiv behandling av torra ögon och resultaten är ofta goda.


Vad kostar det?

Din region betalar kostnaden för själva utredningen och rutinbehandling. Annan, mer avancerad behandling så som Lipiflow bekostar du själv.

Finns det risker?

Vid behandling av torra ögon görs inget kirurgiskt ingrepp i ögat och riskerna är därför minimala. Naturligtvis går vi tillsammans med varje patient igenom vad som är viktigt att tänka på och hur bästa resultat uppnås.

 

När ska du söka hjälp?

Många går länge med onödiga ögonbesvär. Är du en av dem?

Upplever du ofta ögontorrhet?
Upplever du ofta klåda, skav eller gruskänsla i ögonen?
Upplever du ofta sveda och irritation i ögonen?
Har du ofta besvär med rinnande ögon?
Påverkar dina besvär ditt dagliga liv?

Om du svarade ja på en eller flera av dessa frågor rekommenderar vi dig att boka en konsultation hos oss.

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-06-20

Ansvarig:
Ida Ankar, ida.ankar@aleris.se, Affärsområdeschef
Granskare:
Stefan Trocmé, medicinskt ansvarig läkare

Skicka aldrig personuppgifter över e-post.
Vi kan tyvärr inte svara dig då.

Back to top