Forskning på Aleris Rehab Station

Filosofisk praxis i vård och rehabilitering

”Existensfilosofera”. En praktisk handbok i konsten att möta existentiella frågor i vård och rehabilitering.

Projektinformation

Projektledare

Malin Sallstedt, leg fysioterapeut, certifierad filosofisk rådgivare APPA, praktiserande medlem SSFP, pågående magisterutbildning vid Södertörns Högskola

Kerstin Wahman, FoUU Chef Aleris Rehab Station, docent Karolinska Institutet

Projektperiod

2022 - pågående

Samarbetspartner

Stiftelsen Spinalis

Filmade föreläsningar

Föreläsning om Filosoi i Rehabilitering - Varför då? (2020)

Projektets syfte

Syftet med projektet är att utveckla en handbok som kan vara ett stöd för alla professioner inom vård och rehabilitering som möter människor med existentiella frågor.

Projektbeskrivning

Inom vård och rehabilitering möter vi människor som drabbats av allvarlig sjukdom eller svår skada och som ofrånkomligt hamnar i en ny livssituation där existentiella frågor väcks. Vi kan möta stora livsfrågor som handlar om exempelvis mening, frihet, identitet, värden, liv och död. Vem är jag i den nya situationen? Ofta ligger dessa frågor inbäddade i teman som rör relationer, självständighet, förflyttningsförmåga, kroppsliga funktioner och att ta emot hjälp.

Idag hänvisas existentiella frågor ofta till psykologer eller kuratorer. Genom projektet önskar vi bidra till kunskapsspridning och kompetensutveckling för att öka trygghet hos all personal i mötet med dessa frågor. Vi syftar mot att skapa en existentiell beredskap och låta de existentiella frågorna få en mer generell plats.     

Handledarmaterialet kommer att innehålla en praktisk vägledning om hur man kan identifiera och bemöta existentiella frågor samt hur man kan bjuda in till och leda samtalscaféer med existentiella teman.   

Filosofisk undersökningsmetod används för samtal där man förutsättningslöst, men noggrant, undersöker och utforskar en fråga eller ett tema som inte uppenbart låter fångas av vetenskapliga metoder eller andra mätvärden. Den hjälper oss att ställa öppna frågor, belysa värderingar och grundantaganden, samt fråga oss om vi vill fortsätta leva efter dessa eller välja nya. Metoden har anpassats för vårdrelaterade möten och kommer att ingå i handledarmaterialet.  

Filosofisk praxis har varit en del av rehabiliteringsprogrammet på Aleris Rehab Station Stockholm sedan över tio år. Vår erfarenhet är att detta kompletterar rehabiliteringen och är ett stöd i mötet med existentiella livsfrågor, både för personen som vi möter och den som möter denne.

Vill du veta mer om vår forskning?

Kerstin Wahman

Operativ chef, utveckling och utbildning