Skip to Content

Kostråd till dig som gör en överviktsoperation

En gastric bypass- eller gastric sleeve-operation i kombination med hälsosammare kostvanor är ett effektivt sätt att ta kontroll över din vikt. Vi hjälper dig att lyckas.

Stöd av vår dietist

Tillsammans med vår dietist går du igenom den lågkaloridiet du behöver hålla veckorna innan överviktsoperationen för att minska risken för komplikationer. För att vara så förberedd som möjligt diskuterar ni även hur du ska lägga upp kosten efter operationen – och i ditt nya liv. I samband med utskrivningen får du sedan ytterligare kostråd. För att snabbt kunna få hjälp direkt om du behöver det får du dessutom mobilnumret till din dietist, så att du kan nå denne när som helst.

Tänk på att:

 • Äta och dricka långsamt. Efter operationen sker matsmältningen på ett annat sätt än tidigare. För att du ska må så bra som möjligt rekommenderar vi att äta och dricka långsamt. De flesta patienter intygar att de ganska snabbt hittar sina nya rutiner.
 • Äta regelbundet. 6 små måltider per dag rekommenderas.Av samma anledning rekommenderar vi dig att äta ofta och lite snarare än sällan och mycket.
 • Dagligen dricka 1,5–2 liter vätska
 • Aldrig hoppa över måltider

Hur ska jag äta veckorna innan min överviktsoperation?

För att skapa så goda förutsättningar för operationen som möjligt är det viktigt att minska fettlagret kring levern. Därför rekommenderar vi att du veckorna innan operation följer en lågkaloridiet.

 • Välj en komplett kostersättning (ej måltidsersättning).
 • Fördela antalet påsar jämnt över dagen.
 • Ät enbart pulverdiet och ingen annan mat eller dryck som ger energi.
 • Drick mycket vatten – gärna mer än 2 liter dagligen (även smaksatt och kolsyrat vatten går bra).
 • Kaffe och te utan socker och mjölk går bra (sötningsmedel är ok).

Hur ska jag äta efter min överviktsoperation?

Här nedan följer kostråd vecka för vecka, kom ihåg att dietisten också hela tiden finns tillgänglig, redo att stötta dig och ge bästa förutsättningarna för att du ska lyckas med dina nya vanor.

Vitaminrekommendationer för överviktsopererade

Det finns idag värdefull kunskap om vilka vitaminer och mineraler man behöver komplettera med efter operationen. Scandinavian obesity surgery registry (SOREG) har utformat nationella riktlinjer som baseras på ett stort underlag avseende både patienter som är gastric bypass- och gastric sleeve-opererade.
På Aleris Obesitas har vi antagit dessa som vår förstahandsrekommendation, oavsett om du gjort en gastric bypass eller gastric sleeve:

Ett minsta dagligt kosttillskott bör innehålla följande ämnen:

 • Järn (45-60 mg/d)
 • Vitamin B12 (cyanokobolamin 350 mikrogram/d) (kan alternativt ges som injektion 1 mg var 3:e månad)
 • D-vitamin (800 E) alltid i kombination med kalcium (>500 mg, helst i citratform)
 • Folat (400 mikrogram/d)
 • Tiamin (kvinnor 1,1 mg/d, män 1,4 mg/d)
 • Zink (9 mg/d)

Vitaminer – en del av vardagen

Vitamintillskott kommer att vara en viktig del av din vardag. Se till att ha ett eller flera riktigt bra och lättillgängliga ställen för dina tabletter. Hitta de som fungerar bäst för just dig. Det viktiga är att du tar dem.

Jag är opererad, hur gör jag för att få recept på vitaminerna?

Baricol beställer du själv via deras hemsida och vi rekommenderar att du har dem på prenumeration. Om du vill ha vitaminer på recept kommer du att få förnyade recept under hela uppföljningsperioden. Därefter ber vi dig kontakta din vårdcentral vid receptförnyelse.

Vad händer om jag är överviktsopererad och inte tar mina vitaminer?

Ingenting, till en början. Många patienter tycker faktiskt att de mår bättre och äter bättre än någonsin och anser sig därför inte behöva vitamintillskott. Problemet är att vitaminbrister och framförallt bristsymtom tar tid att utveckla och är väldigt diffusa.
På längre sikt ger vitaminbrist konsekvenser som benskörhet, blodbrist och nervpåverkan för att nämna några exempel – och då är det för sent att åtgärda.
Vi rekommenderar därför dig som är överviktsopererad att ta tillskott livet ut, det är en av de viktigaste delarna i din egenbehandling efter operationen.

Har du fler frågor om överviktsoperation?

Se vanliga frågor och svar

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-10-09
Ansvarig: Tove Mattsson, verksamhetschef
Granskare: Josefine Jonasson, dietist

Back to top