Skip to Content

Efterstarr

Vid en gråstarroperation avlägsnas den grumliga linsen från ögat och ersätts med en konstgjord lins. Bakom den lämnas en kapsel som stöd. Om den kapseln blir grumlig uppstår efterstarr.

Vad är efterstarr?

När man opereras för grå starr avlägsnas den grumliga linsen från ögat och ersätts med en konstgjord lins. Bakom linsen lämnas en kapsel som stöd för den konstgjorda linsen. Denna kapsel kan bli grumlig, så kallad efterstarr, på samma sätt som linsen blir grumlig när man får grå starr. Symtomen är även som vid grå starr sämre syn, ökad ljuskänslighet och sämre avståndsbedömning.

Hur går behandlingen till?

Efterstarr behandlas enkelt med en speciell laser, YAG-laser, och det är klart på bara några minuter. Behandlingen görs vid ett vanligt läkarbesök och är helt smärtfri. Innan behandlingen ges en ögondroppe som vidgar pupillen och därför är det olämpligt att köra bil efter behandlingen.

Finns det risker?

Komplikationer är mycket sällsynta vid denna behandling.

Vilken effekt kan jag vänta mig?

Efter behandlingen återställs vanligtvis synen till samma nivå som när den var bäst efter gråstarroperationen.

Vad kostar det?

Våra ögonmottagningar är öppna även för dig utan remiss. Du betalar samma patientavgift som för offentlig sjukvård och självklart gäller högkostnadskort.

 


Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Ansvarig:
Ida Ankar, ida.ankar@aleris.se, Affärsområdeschef
Granskare:
Johan Ursberg, medicinskt ansvarig läkare

Skicka aldrig personuppgifter över e-post.
Vi kan tyvärr inte svara dig då.

Back to top