Skip to Content

Konisering

Konisering är ett litet ingrepp på livmoderhalsen som man gör för att ta bort cellförändringar. Det utförs oftast i lokalbedövning på en gynekologisk mottagning, men det kan även utföras i narkos på en operationsavdelning.


Om du ska göra ingreppet i lokalbedövning behöver du ingen särskild förberedelse och du kan gå hem direkt efter operationen. Om du däremot ska få narkos ska du varken äta eller dricka sex timmar innan operationen.

Hur går operationen till?

Operationen utförs via slidan. Den går till så att gynekologen skär eller bränner bort den yttersta delen av livmodertappen. Den bit av livmodertappen som tagits bort skickas sedan iväg för mikroskopisk undersökning. Operationen tar cirka 30 minuter.

Vad händer efter operationen?

Du kan gå hem samma dag som ingreppet görs. Om du har fått narkos får du ligga kvar på en uppvakningsavdelning i cirka två timmar. Efter operationen kommer du att ha sparsamma blödningar och flytningar en längre tid, ibland uppemot 6 veckor. Så länge som dessa pågår ska du undvika att bada, duscha går bra, använda tampong och ha samlag.

Om du skulle få rikliga blödningar, svår värk, feber eller må dåligt på annat sätt under dagarna efter operationen är det viktigt att du omedelbart söker vård.Maria Smedberg

Specialist i gynekologi & obstetrik

Aleris Specialistvård Renmarkstorget

Irina Ktsoeva

Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Aleris Specialistvård Axesshuset

Ida Gideonsson

Ida Gideonsson

Specialist i gynekologi

Aleris Specialistvård Renmarkstorget


Back to top