Skip to Content

Gastric sleeve

En gastric sleeve operation är ett ingrepp som endast omfattar magsäcken. Det har blivit allt vanligare och utgör idag hälften av alla överviktsoperationer.

gastric-sleeve-540.jpg

Vad är gastric sleeve?

Vid Gastric Sleeve avlägsnas 80 procent av magsäcken så att den resterande magsäcken får formen av ett rör eller en ärm, därav namnet ”sleeve”.


Hur går operationen till?

Gastric Sleeve görs med titthålskirurgi, så du kommer endast få några små ärr på magen. Hela operationen tar cirka en och en halv timme och du är helt sövd under ingreppet. Du stannar sedan hos oss över natten för att skrivas ut dagen därpå. 99 procent av våra patienter mår faktiskt så bra att de kan gå hem redan vid lunch dagen efter operationen.


Vilken effekt på vikten kan jag vänta mig?

Gastric sleeve leder till att hungerkänslorna minskar. När den förminskade magsäcken fylls skapas ett tryck som snabbt ger en relativt långvarig mättnadskänsla.
Efter en gastric sleeve kan man bli av med ca 50-80 % av övervikten efter 1-2 år men resultaten är lite mer osäkra än vid gastric bypass på längre sikt. Magvolymen och vikten kommer på sikt kunna öka något. Den bästa effekten uppnås när man kombinerar en gastric sleeve med nya hälsosamma vanor.


Finns det risker?

I vissa fall förekommer blödning, läckage och blodproppar även om det är ovanligt. På längre sikt kan man få besvär med tarmvred, dumpning och näringsbrist, men våra dietister hjälper dig att minimiera dessa risker.


Vad kostar det?

En gastric sleeve kostar 79 500 kr. Då ingår konsultation inför ingreppet, operationen, tillgång till våra kirurger och dietister direkt efter operation samt ett 2-årigt stödprogram.

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om överviktsoperation.

 

Boka kostnadsfri konsultation

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-10-09
Ansvarig: Tove Mattsson, verksamhetschef
Granskare: Josefine Jonasson, dietist

Back to top