Gastroskopi

En gastroskopi är en invärtes undersökning av den övre delen av mag-tarmkanalen. På Aleris träffar du erfarna specialister för undersökning och behandling av dina besvär.

Så går undersökningen till

Instrumentet som används kallas gastroskop. Gastroskopet består av en lång böjlig slang med en liten kamera längst fram. Bilden överförs till en TV-skärm där läkaren i stor förstoring kan inspektera din mage. Läkaren kan även ta vävnadsprover och genomföra olika behandlingar med gastroskopet.

Om behandlingen

Före

Du måste alltid fasta före undersökningen under minst sex timmar, men det går bra att ta mediciner med ett glas vatten fram till två timmar före.

Under

En gastroskopi går snabbt att genomföra och gör inte ont. Gastroskopet förs in genom munnen och vidare ner genom matstrupen och magsäcken till tunntarmens översta del.

Undersökningen kan upplevas lite obehaglig när gastroskopet passerar svalget. För att underlätta passagen sprayas en lokalbedövning i svalget. Om du behöver/önskar kan du också avslappnande läkemedel som injektion före undersökningen.

Efter

Efter undersökningen får du inte äta eller dricka förrän effekten av bedövningen släppt, detta brukar ta cirka trettio minuter. Om du har fått lugnande medicin får du stanna kvar på mottagningen i cirka en timme.

Till toppen av sidan